Az értékesítés

Mi az értékesítés?

 

Egy olyan hivatás, amelynek a belső értéke örök. Mindig szükség van értékesítésre, mindenki értékesít és mindenki ebből él - csak van, aki jól titkolja! Nem értékesítesz, amikor a hétvégi programokat, a menüt egyeztetitek? Amikor szeretnél valamit elérni?

Kislányom (8) legutóbb, nagy lendülettel mesélte: "Egyszerű, csak azt mondod: lécci! és már el is van intézve ..." Kis feje közben, persze félrecsapva, szeme ragyog.

 

Egy olyan munka, amelyet gyakran alábecsülnek, mert:
- van, aki nem látja az értékét, 


- látszólag bizonytalan hátteret ad, hiszen egyre inkább tisztán, vagy nagyobb részben részesedéses alapon díjazzák - holott csak a saját teljesítményemben lehetek biztos; és igazi szabadságot csak akkor érhetek el, ha nem kilóra mérik az értékemet (ő ennyit ér, havonta!), ha nincs felső (kereseti) korlát! Cégek, vállalkozások, főnökök jönnek, mennek - csak az értékesítés örök.
 

- nem mindig látszik az az erőfeszítés, a felkészülés, amelyet el kell végezni, azért, hogy profi légy. Mintha lennének született értékesítők, pedig nyilvánvaló, hogy nem születik senki péklapáttal a kezében, vagy sztetoszkóppal a nyaka körül! Persze, lehet, hogy a körülményei afelé irányítják (randa szóval: predesztinálják), hogy inkább ez/az legyen belőle, ám a felkészülés rögös útját soha, senki nem spórolhatja meg!
 

- a profi értékesítők szabadok - és ezt elismerni kényelmetlen. Azzal szembesülni, hogy biztos állásomban más mondja meg, hogy mennyit érek, hogy a létem alapja egy egyszerű képlet: annyit fizetek, hogy ne menjen máshová - annyit dolgozom, hogy ne küldjenek el. Egy értékesítő mindig a csúcsra tör, mindig a legtöbbet igyekszik kihozni magából! Dehogyis - akit én ismerek, az lapít, sunnyog - nem is értékesítő, csak egy szimpla ügynök! Minden szakmának vannak kevésbé kiváló képviselői is - orvosok, ügyvédek, egyházi személyek között is - hiszen emberek vagyunk!
 

- Olyan munka, amelyre mindig szükség van. Amíg a világ úgy működik, hogy emberek munkájának az eredményére másoknak szüksége van és adniuk kell érte valamit, addig értékesítésre mindig szükség lesz!

 

Egy olyan hivatás, amelyért érdemes élni!

Kerekasztal.JPG